English

NOVI GLAS, Jernej Šček


Poslušajmo ... z branjem

"A povem vam: postal bo temeljni kamen slovenske zvočne zakladnice. Mirne duše ga uvrščam na horizont t. i. etno glasbe, ki ji sam ljubkovalno pravim kar "etno je fletno", glede na to, da je sodobna ljudska glasba povsem preplavila slovensko ponudbo melodij in ritmov. .... Slečena koža je tretja plošča uspešne, a še vedno ljubke pevke Brine (Vogelnik) in nadaljevanje Pasje legende, enega redkih slovenskih albumov za slovensko založbo (Zavod Druga godba, organizator fantastičnega festivala glasb iz sveta), ki mu je uspelo se zavihteti proti vrhu specializiranih evropskih lestvic."

       Iz recenzije novega albuma Slečena koža
Jernej Šček, Novi glas, 17.11. 2011

JESENSKA GODBA, Ičo Vidmar


"Ravno Brina, se pravi pevka Brina Vogelnik in njen stalni bend, je v nekem smislu projekt, hišni bend Druge godbe, ne samo festivala, marveč tudi založbe Druga godba, njenih promocijskih in drugih dejavnosti v tujini in doma. Brina je predstavljala novi album Slečena koža, ki je zrelejša in bolj subtilna nadgradnja prejšnjih, tako tematsko kot tudi v bolj subjektivnem podajanju in drži, ki se po malem odmika od punčkastih "priredb ljudskih". Izstopata zven benda in njegova večja povezanost z glasom..."

Iz recenzije koncerta Brine v Kinu Šiška 3.11. 2011
Ičo Vidmar, Dnevnik, 7.11. 2011

RŠ recenzija: Brina, Mario Batelić


"Po nekaj otožnih pesmih so prišle na vrsto bolj udarne; tudi te so bile z novega albuma, katerega pesmi so tvorile celoten tok uradnega dela koncerta. Zasedba Brina je dokazala, da je odlično uigrana, da igra z užitkom, ki kmalu preide na poslušalstvo. Občasni spremljevalni vokali ali kaka minimalistična solistična linija inštrumentalistov v bendu je še dodatno popestrila bogat in mestoma neujemljivo eteričen zvok benda."

"Nova zvočna podoba Brine se je tako imenitno izkazala tudi na odru. Bend se oddaljuje od tradicionalnih korenin ali, bolje povedano, do njih dostopa s pozicije modernega benda, ki se spretno pozibava na meji med folkovsko nežnostjo in rockovsko ostrino. Pevka je nekatere pesmi ozaljšala s svojim že znanim izraznim plesom, ki ga je uporabljala racionalno, premišljeno, da ne bi zmotila osredotočenosti benda in občinstva na sporočilnost in zvočnost posamičnih pesmi."

Iz recenzije koncerta Brine v Kinu Šiška 3.11. 2011
Mario Batelić, Radio Študent, 5.11. 2011

Ljudskost Brine in Warshaw Village Banda, Zdenko Matoz


"Dvojni večer slovanskega glasbenega izročila, ki je bil v četrtek v okviru drugogodbenih dogodkov med dvema festivaloma, je bil zanimiva glasbena izkušnja. Uvodoma je nastopila skupina Brina, ki je pred leti vnesla v slovensko glasbeno sceno nekaj tiste naivne pristnosti in očarljivosti, ki sta tako neverjetno redki... Na koncertu v Kinu Šiška so predstavili svoj tretji album Slečena koža, album, ki prinaša celo paleto glasbe, ki dobesedno zleze pod kožo počasi in prevzame s svojo drugačnostjo."

Iz recenzije koncerta Brine v Kinu Šiška, 3.11. 2011
Zdenko Matoz, Delo, 4.11. 2011

Tolpa bumov: Brina - Slečena koža, Miro Samardžija

 
"Brina, ena najodmevnejših slovenskih glasbenih skupin, tudi onkraj državne meje, se po petih letih od izida plošče Pasja legenda končno vrača s svojim povsem svežim studijskim izdelkom. ... Tretja plošča skupine Brina, Slečena koža, povsem upraviči visoka pričakovanja po uspešno izdani Pasji legendi. Petletni studijski premor je sodelujoča druščina zgostila v nadvse prepričljivi zvočni dinamiki v vseh devetih skladbah, ki jo je do kosti izbrusilo zvočno studijsko piljenje Chrisa Eckmana. ... 
Vzdušje v posameznih skladbah večkrat sledi malce temačnejšim motivikam in tematikam nesrečnih ljubezni. Uvodna, Katalena, zveni kot nekakšno avtorsko posvetilo skupini Katalena, ki je v tem letu prav tako praznovala svojo prvo desetletnico obstoja. Izvrstno zveneča basovsko tolkalska ritmika napove malce trši glasbeni prenos, kot smo ga bili vajeni do sedaj. Priredba italijanske popevke Gornji trg popelje v jazzovsko narezano ritmiko, v kateri vodilni nežni vokal izvrstno lovi zadimljeno dinamiko, ki swingersko prestavi v višjo, ki nato kabarejsko zavre. Vzdušje se še malce zadimi v najdaljši skladbi Megla, v kateri briljira zvočna slika, spuščena skozi natančno odmerjene studijsko dodane elemente. Gledališka je še ena prepričljiva priredba, tokrat avtorske skladbe Eke Vogelnik. Sledijo malce vedrejši toni, ki pa v ničemer ne slabijo uvodno zastavljene zvočne trdnosti. Ljubka avtorska Angel se tako minimalistično odigrano pregiba čez besedilo Brine Vogelnik, Poletje pa vnovič nalezljivo zapelje v malce ostrejšo dinamiko neizpolnjene ljubezni. Zadnjo tretjino skladb zaključijo Tri straže, naslovna Slečena koža in zaključna Katica. Izpostavljamo zgolj naslovno, avtorsko Slečeno kožo, ki s slideom in strukturo prelepo spominja na kake Cowboy Junkies." 

Iz recenzije novega albuma Slečena koža
Miro Samardžija, Radio Študent, Tolpa bumov, 31.10.2011

Vsa milina Brininega podkožja, Maruša Bertoncelj

 
"Slečena koža je, ne nazadnje, zagotovo najbolj iskren in presunljiv nastop »glavne protagonistke« zasedbe doslej. »Slečem svojo kožo, jo vržem v zrak,« je katarzičen verz iz naslovne pesmi, ki mu sledijo različna metaforična nadaljevanja razgaljenosti, prepuščanja … dovoljenja, da se nam življenje zgodi, pa če nas boža, srbi ali peče. Težko je reči, od kod pravzaprav občutek močnejše osebne vpletenosti v vsebino. Konec koncev gre za interpretko, ki, posebej v živo, poslušalcu z lahkoto vzame dih. A vendar, jasen, pronicljiv in neposreden Brinin pogled z naslovnice ovitka namiguje, da se bomo tokrat spustili globlje v njen oziroma njihov, s tolikimi zgodbami, emocijami in odkritimi ranljivostmi napolnjeni svet … Brina nedvomno lahko ponudi še marsikaj."

Iz recenzije novega albuma Slečena koža
Maruša Bertoncelj, Odzven, 29.10. 2011

DNEVNIK, Igor Bašin


"Zgodovinske anekdote so prejšnji Kloaki odgriznile prostor za oceno predelav na plošči Projekt Bob Dylan: Postani prostovoljec! Z nje ustreli kar nekaj isker. Brina se je povsem zlila z Blind Willie McTellom in (si) odprla novo širjavo."
 
Igor Bašin, Dnevnik, 27.08. 2011
Celoten članek "Poklon" je objavljen na spletni strani:  dnevnik.si

Brina at The Small World Music Festival

September 26, 2007, Lula Lounge, Toronto
report by Tova G. Kardonne & Roger Humbert

The Live Music Report    www.thelivemusicreport.com
...Pliant as a willow in a musical thunderstorm, she lived out not only her own lyrics and embellishments, but the improvised solos of the other band members as well...

 več » 

SONGLINES - Pasja Legenda

Feelgood follow-up for Slovenian songsters
With this, the successor to their first, well-received CD Mledo leto, Slovenian group Brina have made enormous strides. ..  več » 

DELO - Izbrana Brina

Slovenska udeležba je na letošnjem WOMEXu dosegla vrhunec z nastopom skupine Brina v njegovem uradnem koncertnem programu na največjem odru palače FIBES.  več » 

fROOTS, Pasja Legenda

fROOTS
She isn't traditional singer in terms of her background, nor does she go for any kind of traditional vocal or arranging approach ...

fROOTS OCTOBER 2006 www.frootsmag.com
BRINA, Pasja Legenda  več » 

SONGLINES

Supremely inventive reworkings of traditional Slovenian songs

SONGLINES MAY/JUNE 2005    www.songlines.co.uk
BRINA Mlado leto
 več » 

fROOTS

Brina's lovely CD opens with a brief cappella harmony intro - before breaking into the same song ...

fROOTS JAN/FEB 2005 www.frootsmag.com
BRINA, Mlado leto
 več » 

WORLD MUSIC MAGAZINE

L'incipit polivocale che sfocia in un vivace reggae può spiazzare, ma proseguendo nell'ascolto dei brani successivi si palesa la nobile delicatezza ...

WORLD MUSIC MAGAZINE MAY/JUNE 2005    www.worldmusiconline.it
BRINA Mlado leto  več » 

MUSKA

Tisti teman, utrujen in spolzek majski večer, ko so kolesa avtomobila v enakomernem ritmu požirala kilometre, se mi je prvič oglasila Štimca Brinine Pasje legende.

MUSKA  julij-avgust 2006;
BRINA, Pasja legenda, DruGod, 2006   več » 

RADIO ŠTUDENT - Pasja legenda SLO

Pevka Brina Vogelnik s svojo zasedbo Brina sodi med tiste ustvarjalce, ki so si ljudsko zakladnico popolnoma prilagodili svojim ciljem in vizijam.

Radio Študent, Glasbena redakcija, Tolpa Bumov
Brina Pasja legenda  več » 

RADIO ŠTUDENT - Pasja legenda HR

Pjevačica Brina Vogelnik sa svojom grupom Brina spada u one izvođače koji su škrinju narodnog blaga potpuno prilagodili svojim ciljevima i vizijama.

Radio Študent Glasbena redakcija Tolpa Bumov
Brina: Pasja legenda  več » 

MUSKA

Kot na Drugi godbi pred dvema letoma, smo bili tudi tokrat priča dobri usklajenosti, sproščenosti in zrelemu nastopu pevke Brine in njene istoimenske zasedbe; pozna se, da vsi člani skupine sodelujejo pri ustvarjanju skladb in da so prekaljeni glasbeniki.

MUSKA  julij-avgust 2006  www.gms-drustvo.si 
PO KONCERTU, Druga godba 2006
 več » 

DRUGA GODBA - FESTIVAL BOOKLET

Brina Vogelnik is no newcomer to Druga Godba: five years ago she drew the attention of both music critics and the public with her first band, šišenska Bajka.

DRUGA GODBA 2004, www.drugagodba.si  več » 

DRUGA GODBA - FESTIVALSKA KNJIŽICA

Brina Vogelnik - Saje vsekakor ni novinka drugogodbenih odrov, saj je s prvo skupino šišenska bajka nase opozorila že pred petimi leti.

BRINA v festivalski knjižici Druge godbe, www.drugagodba.si
 več » 

MUSKA

Med preletom čez pesemsko krajino, kjer valujejo breze Mladega leta in kjer nemirna Graščakinja išče Šišensko bajko, da bi jo rešila uroka večnega hrepenenja po tistem "kar-je-bilo-in-kar-še-pride", najdemo dušo, ki poplesuje. Brina je njeno ime.

MUSKA  maj-junij 2004; str. 21/22  www.gms-drustvo.si 
BRINA intervju

 več » 

FINANCE

Za to je »kriva« njena sveža in vedra priredba na novem albumu Mlado leto, ki je s svojo mladostno energijo tudi povsem v sozvočju s pomladjo.

Finance  Kultura,
četrtek. 3. junij 2004
BRINA Mlado leto  več » 

STOP

Brina in njena prenovljena ekipa inštrumentalistov se po dveh letih vračata z drugim albumov. 

STOP 10. junij 2004 
BRINA Mlado leto  več » 

ROCK ON NET

Spet je zapihal veter. Veter, ki je osvežil slovensko glasbeno sceno, odprašil stare skrinje z ljudsko zapuščino in odprl nove možnosti, nova vrata v drugačen svet glasbe

ROCK ON NET, http://www.rockonnet.com
BRINA Mlado leto
 več »