English

Biografija

Skupino Brina je leta 2003 ustanovila pevka Brina Vogelnik z željo po svežem in drznejšem glasbenem ustvarjanju. Brina povezuje sedem glasbenikov, ki črpajo glasbene motive iz obujanja in predelovanja ljudskega blaga, vedno več repertoarja pa sestavljajo tudi avtorske pesmi.

”Vez skupine Brina s tradicijo je tesna iz več razlogov. Eden od njih je prav gotovo okolje iz katerega izhaja Brina Vogelnik, okolje kjer je živo zanimanje za tradicionalno že dolgo tradicionalno. Po drugi strani je v današnji glasbeni industriji, polni trendov, klišejev, zahtev trga, potrebno iznajti izraz, ki ga čutita ustvarjalec in poslušalec kot  nekaj avtentičnega in resničnega in ne kot nekaj kar je povzeto iz sveta, da bi mu bilo zgolj podobno. Zakladnica ljudskega je kot pozabljena omara stare mame, kjer se najdejo najbolj nepričakovane stvari, ki govorijo o času in ljudeh onkraj naših predstav o preteklosti. V ljudskih pesmih so ljudje in njihove zgodbe, ki se pogosto prikžejo tudi kot naše zgodbe. Skratka preteklost in sedanjost se na neki točki, ko pesem prodre v srce nenadoma stikata in ustvarita nek neulovljiv trenutek, ko so vsi časi pomešani, ko govorimo eno samo dolgo zgodbo – pesem o ljudeh."
Drago Ivanuša

Brina je izdala Mlado leto (2004, DruGod), Pasjo legendo (2006, Drugod) in Slečeno kožo (2011) ter se z njimi vidno uvrstila na zemljevid glasb sveta. Pasja legenda je kar tri mesece zasedala top 10 lestvice World Music Charts Europe, za katero glasuje 50 radijskih didžejev iz vse Evrope. Novembra 2006 se je album povzpel celo na  3. mesto. Albuma Mlado leto in Pasja legenda sta dobila ugodne ocene tako v domačem prostoru kot v mednarodnih revijah fRoots, Songlines in World Music Magazine.

Pesem Poljanska balada z albuma Pasja legenda je bila nominirana za skladbo leta za BBC World Service, ki ga ureja Charlie Gillett. Ista pesem je bila izbrana tudi za hit tedna na najbolj poslušanem radiu v Sloveniji – Valu 202 oziroma II. Programu Radia Slovenija.

Poleg številnih koncertov po domačih festivalih in koncertnih odrih je Brina leta 2006, kot drugi slovenski predstavnik v zgodovini, nastopila na Womexu – World Music Expu v Sevilli. To ji je omogočilo prodor na mednarodno glasbeno tržišče s turnejami po Španiji, Severni Ameriki in Mehiki.

»Njen mehak in mamljivo sanjav glas se očarljivo zoperstavi njenim dramatično izraznim in ljubkim gibom. V lastnem besedilu kot tudi v improviziranih solih drugih članov skupine se je izživela upogibajoč se gibko kot vrba v glasbenem neurju. Ustvarila je brezšivno zvočno pokrajino, ki nas je vsrkala vase tako zelo kot njo.«
Tova G. Kardonne, The Live Music (Brina na festivalu Small World, Toronto, Kanada, september 2007)

»Skupina Brina je našla svoj izraz, izraz, ki je izmenoma nežen, zvonek, silovito strasten, žaloben in radosten.«
Kim Burton, revija Songlines, Velika Britanija, 2007


BRINA  so: 
Brina Vogelnik - glas
Jelena Ždrale - violina
Drago Ivanuša, - harmonika
Luka Ropret - kitare
Nino de Gleria - bas
Blaž Celarec - tolkala
Julij Zornik - zvok

kontakt:  brina.vogelnik@guest.arnes.si    info@drugagodba.si   www.drugagodba.si